Paska ukraińska (baba świąteczna)

Magazyn Kuchnia 27.01.2021 15:51
(18 ocen)
OCEŃ
Paska ukraińska (baba świąteczna)
Paska ukraińska (baba świąteczna)
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj trochę cukru i mąki i rozprowadź ciepłym mlekiem, tak aby masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2 / 4

W tym czasie utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałej mąki i utartych żółtek. Dolej resztę podgrzanego mleka, posól. Zagniataj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

3 / 4

Kiedy podwoi objętość, dodaj stopione masło, olej i skórkę cytrynową, zagnieć i znowu odstaw do wyrośnięcia. Dodaj rodzynki, zagnieć ponownie i napełnij (do połowy) natłuszczone formy. Odstaw do wyrośnięcia.

4 / 4

Kiedy ciasto wypełni formy, posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i upiecz w temp. 160-180°C (nie ustawiaj termoobiegu). Najlepiej piec je najpierw przez 30 minut tylko od spodu, a potem dopiec na rumiano przy włączonej górnej i dolnej grzałce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps