Paska ukraińska (baba świąteczna)

- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Drożdże świeże - 7 dagCukier - 1/2 szklankiMąka pszenna - 1 kgMleko 3.2 proc. - 1/2lŻółtka - 7-8 sztMasło - 10 dagOlej rzepakowy - 5 łyżekSól - 1/4 łyżeczkiCukier waniliowy - 1/2 torebkiJajka - 1 sztRodzynki - 8-10 dagSkórka z cytryny - Z 1/2 szt
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj trochę cukru i mąki i rozprowadź ciepłym mlekiem, tak aby masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie utrzyj żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałej mąki i utartych żółtek. Dolej resztę podgrzanego mleka, posól. Zagniataj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi objętość, dodaj stopione masło, olej i skórkę cytrynową, zagnieć i znowu odstaw do wyrośnięcia. Dodaj rodzynki, zagnieć ponownie i napełnij (do połowy) natłuszczone formy. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wypełni formy, posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i upiecz w temp. 160-180°C (nie ustawiaj termoobiegu). Najlepiej piec je najpierw przez 30 minut tylko od spodu, a potem dopiec na rumiano przy włączonej górnej i dolnej grzałce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory