Pasta pigwowa do serów

Magazyn Kuchnia 24.02.2020 16:05
(brak ocen)
OCEŃ
Pasta pigwowa do serów
Pasta pigwowa do serów
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 7

Pigwy wkładamy do dużego garnka o grubym dnie i zalewamy taką ilością wody, aby owoce były przykryte. Wkładamy wanilię i skórkę cytrynową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż owoce będą miękkie (30-40 minut).

2 / 7

Odcedzamy pigwy, usuwamy wanilię, pozostawiając skórkę cytrynową. Miksujemy lub mielemy, sprawdzamy, jaką objętość purée udało nam się uzyskać - na każdą szklankę masy bierzemy szklankę cukru.

3 / 7

Purée owocowe podgrzewamy i łączymy z cukrem, gotujemy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Wtedy łączymy z sokiem cytrynowym.

4 / 7

Gotujemy dalej na niewielkim ogniu przez godzinę lub półtorej, mieszając od czasu do czasu. Gotowa masa powinna mieć głęboko pomarańczową barwę.

5 / 7

Rozgrzewamy piekarnik do 50-55°C. Kwadratową blachę o boku 20 cm wyściełamy pergaminem, natłuszczamy papier niedużą ilością masła. Wlewamy pastę, wyrównujemy wierzch, wkładamy na godzinę do piekarnika, a potem studzimy.

6 / 7

Kroimy na kawałki.

7 / 7

Gotową pastę podajemy rozsmarowaną na kawałkach ostrego sera. Resztę pasty zawijamy w przezroczystą folię kuchenną i przechowujemy w lodówce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.