Pasztet Hubertus

Pasztet Hubertus
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Dziczyzna - 50 dag (dzika, sarny lub jelenia)Boczek - 20 dag surowegoSłonina - 10 dagSmalec - 10 dagCebula - 2Ziele angielskie - kilka ziarenLiść laurowy - 1Majeranek suszony - łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - do smakuBułka kajzerka - 1 czerstwaBoczek wędzony - 30 dagŚliwki suszone - 10 dagMorele suszone - 10 dag
-
Galaretka:
Żelatyna - 3.5 łyżkiPorto - 300 mlCukier - 4 łyżkiSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Pokrojone mięso, surowy boczek i słoninę podsmaż na smalcu. Dodaj plastry cebuli, smaż jeszcze chwilę. Posól, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i łyżkę majeranku. Duś do miękkości.
2 / 4
Bułkę namocz, odciśnij, przepuść dwa razy przez maszynkę razem z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
3 / 4
Foremki wyłóż plastrami wędzonego boczku, napełnij masą pasztetową, do środka wciśnij morele i śliwki. Piecz 80 minut w temp. 180 st. C.
4 / 4
Zrób galaretkę: skarmelizuj cukier, rozpuść w litrze wrzącej wody, połącz z namoczoną żelatyną, porto i szczyptą soli. Gdy galaretka stężeje, pokrój ją w kostkę i udekoruj pasztet.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory