Pasztet w galarecie żurawinowej
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Wino czerwone - na 1/2 l galarety 200 ml czerwonego wytrawnego winaŻelatyna - cztery-pięć gramówŻurawina świeża - 30 dagCukier - ok. dwie łyżkiPasztet - 60-70 dag w jednym kawałku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Potrzebne nam będzie naczynie, które z każdej strony jest co najmniej o centymetr większe od naszego pasztetu. Aby sprawdzić, ile nam potrzeba galarety, najlepiej jest zawinąć kawałek pasztetu w folię spożywczą, umieścić go w wybranym naczyniu, zalać wodą, tak aby po bokach było po 1 cm przestrzeni, a od góry woda przykrywała pasztet na 2 cm, potem odlać wodę, zmierzyć jej objętość i tyle właśnie zrobić galarety. Zatem - do dzieła! Do wina wsypujemy żelatynę i podgrzewamy, pamiętając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajemy żurawinę i cukier do smaku. Lekko słodkawa owocowa galareta powinna kontrastować z wyrazistym ostrym pasztetem. Galaretę wlewamy na dno naczynia, ale tylko na wysokość centymetra. Naczynie wstawiamy do zamrażarki na parę minut, aby galareta lekko stężała. Potem kładziemy na niej pasztet, zalewamy go ze wszystkich stron pozostałą galaretką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W pierwszym etapie przyrządzania potrawy należy uważać, by pierwsza warstwa galarety nie zastygła kompletnie, gdyż potem podczas wyjmowania z naczynia ta część może się nie zespolić z resztą dania i odpaść.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory