Pasztet warzywny
Pasztet warzywny
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Pestki dyni - pół szklanki zmielonych w młynkuKasza jaglana - 3/4 szklanki ugotowanejOlej rzepakowy - 1/4 szklankiKoncentrat pomidorowy - dwie łyżkiTymianek suszony - łyżeczkaKolendra mielona - pół łyżeczkiPieprz ziołowy - pół łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuLiść laurowy - kilkaOlej rzepakowy - odrobina na wierzch pasztetuWarzywa - porcja warzyw z sosu pieczeniowego; bardzo dobrze odciśniętych z płynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wszystkie składniki pasztetu umieszczamy w dużej misce i za pomocą ręcznego blendera miksujemy na gładką, lepką masę. Keksówkę wyściełamy papierem do pieczenia, wlewamy masę pasztetową, wyrównujemy. Na wierzchu pasztetu dekoracyjnie układamy liście laurowe, które delikatnie nacieramy olejem. Tak przygotowany pasztet wsuwamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż delikatnie się zrumieni. Studzimy całą noc w formie. Rano okrawamy, wyjmujemy z keksówki i kroimy na plastry. Wielkanocny pasztet, który powali na kolana wszystkich gości. Jadłonimia
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory