Pasztet z królika
Pasztet z królika
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Królik - Przód i podrobyBoczek - 30 dag (może być też podgardle)Grzyby suszone - 2-3 szt (prawdziwki)Cebula - 7 dagPieprz czarny w ziarnach - 5-7 ziarenWątróbka wieprzowa - 20 dagOlej rzepakowy - 2 łyżkiJajka - 3 sztSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuGałka muszkatołowa - Do smakuMasło - Do formyBułka tarta - Do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Włóż do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle. Dodaj grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę i duś jeszcze przez chwilkę. Ostudź, a następnie oddziel mięso od kości.
2 / 3
W wywarze namocz bułki i odciśnij je. Mięso, boczek, wątróbkę i bułki przepuść (co najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku, dodaj olej i jajka.
3 / 3
Wyrób masę, przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory