Składniki (0porcji)
-
Wołowina - 60 dag suchej bez kościIndyk - 60-70 dag udźcaWątróbka drobiowa - 25 dagBoczek - 20 dag surowegoJajka - 5Cebula biała - 2Marchewka - 2Pietruszka - 2Grzyby suszone - 1 dagSmalec - 1 łyżkaLiść laurowy - 2Ziele angielskie - 6-8 ziarenPieprz czarny mielony - do smakuPieprz czarny w ziarnach - do smakuSól - do smakuOrzechy laskowe - garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz warzywa, ułóż na dnie garnka. Mięsa (oprócz wątróbek) rozłóż na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wetknij grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Wlej do garnka 1,5 l wrzącej wody i wsyp łyżeczkę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj. Gotuj 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przecedź, wywar pozostaw. Usuń warzywa, przyprawy i kość z udźca. Do wywaru włóż wątróbkę i gotuj 5-7 minut bez przykrycia. Wyjmij wątróbkę, a wywar odparuj do objętości 1,5 szklanki. Mięso pokrój i przepuść 3 razy przez maszynkę. Potem ucieraj, kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Przypraw solą, pieprzem i gałką, wymieszaj z całymi orzechami. Formę (lub formy) nasmaruj smalcem, napełnij masą pasztetową (nie po brzegi, bo pasztet rośnie) i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 60-75 minut w temp. 180°C. Rumiany pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory