Pasztet z wątróbek

Pasztet z wątróbek
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Masło - 12 dagSzalotka - 2 posiekaneCzosnek - 2 posiekane ząbkiWątróbka drobiowa - 25 dag oczyszczonychTymianek świeży - 1/2 pęczkaLiść laurowy - 1Gałka muszkatołowa - SzczyptaSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuŚmietana 22 proc. - 2 łyżkiWiśniówka - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
3 dag masła rozpuszczamy na patelni i przesmażamy na nim szalotkę z czosnkiem. Dodajemy wątróbki, obwiązany nićmi tymianek, liść laurowy, gałkę, sól oraz pieprz i smażymy kilka minut (wątróbka powinna być różowa w środku). Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
2 / 3
Wyjmujemy liść i tymianek, a wątróbkę miksujemy. Dodajemy resztę masła i dokładnie mieszamy. Wlewamy wiśniówkę i znów mieszamy.
3 / 3
Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Masę przekładamy do foremek i przez parę godzin schładzamy w lodówce. Pasztet podajemy z grzankami lub krakersami, w towarzystwie małosolnych ogórków.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory