Pasztet z wątróbek

Magazyn Kuchnia/Paweł Kałuski 10.03.2021 15:46
(brak ocen)
OCEŃ
Pasztet z wątróbek
Pasztet z wątróbek
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

3 dag masła rozpuszczamy na patelni i przesmażamy na nim szalotkę z czosnkiem. Dodajemy wątróbki, obwiązany nićmi tymianek, liść laurowy, gałkę, sól oraz pieprz i smażymy kilka minut (wątróbka powinna być różowa w środku). Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

2 / 3

Wyjmujemy liść i tymianek, a wątróbkę miksujemy. Dodajemy resztę masła i dokładnie mieszamy. Wlewamy wiśniówkę i znów mieszamy. 

3 / 3

Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Masę przekładamy do foremek i przez parę godzin schładzamy w lodówce. Pasztet podajemy z grzankami lub krakersami, w towarzystwie małosolnych ogórków.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps