Pęczak z grochem na wędzonce

Pęczak z grochem na wędzonce
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kasza pęczak - 1/2 kgGroch - 2 szklanki łuskanegoŻeberka - 30 dagMarchewka - 1Pietruszka - 1Por - 1Seler korzeniowy - kawałekLiść laurowy - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSłonina - 10 dag wędzonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pęczak zalej 7 szklankami wody, a groch 4 szklankami wody i mocz je osobno przez całą noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły.
2 / 3
W trzecim garnku ugotuj żeberka oraz obrane i pokrojone warzywa. Włóż listek laurowy, przypraw solą i pieprzem.
3 / 3
Gdy warzywa i żeberka zmiękną, połącz je z ugotowanym pęczakiem i grochem (wraz z wywarami). Słoninę pokrój, wytop z niej skwarki i polej nimi gotową potrawę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory