Perliczka z truskawkami

Perliczka z truskawkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Perliczka - 2 piersiOliwa - do marynowaniaSkórka z cytryny - z 1 cytrynyCukier - 2 łyżkiWino białe - 100 ml wytrawnegoLikier - 100 ml BeherovkiSok z limonki - z 1 limonkiPomidory suszone - 100 gMasło - 30 gTruskawki - 200 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Perliczkę marynujemy 15 minut w oliwie z dodatkiem skórki otartej z cytryny, a następnie smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony.
2 / 4
Na drugiej patelni z cukru robimy złoty karmel. Dolewamy wino i czekamy, aż karmel się rozpuści.
3 / 4
Dodajemy Beherovkę, sok z limonki, suszone pomidory pokrojone w paski i masło. Mieszamy, gotujemy do uzyskania zawiesistej konsystencji.
4 / 4
Dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki i podgrzewamy 20 sekund na wolnym ogniu. Usmażoną perliczkę układamy na truskawkach z pomidorami i polewamy powstałym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory