Pieczeń cielęca z rożna

Pieczeń cielęca z rożna
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Cielęcina - 1.5 kg zadniejRozmaryn suszony - szczyptaSzałwia - szczyptaMasło - 2 łyżkiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
-
Marynata
Cebula - 1Wino białe - szklanka wytrawnegoOliwa - 3 łyżkiGoździki - 4-5Liść laurowy - 1 pokruszonyTymianek suszony - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Mięso myjemy i osuszamy. Następnie mocno wygniatamy ręką.
2 / 4
Robimy marynatę. Posiekaną cebulę mieszamy z winem, oliwą, goździkami, pokruszonym listkiem laurowym i tymiankiem.
3 / 4
Mięso układamy ścisło w kamiennym garnku, zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i zostawiamy na 2 dni w lodówce, od czasu do czasu odwracając.
4 / 4
Wyjmujemy z marynaty, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i szałwią, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na rożnie, często skrapiając marynatą i smarując stopionym masłem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory