Składniki (4porcje)
-
Ocet winny - 200 mlZiele angielskie - kilka ziarenPieprz kolorowy - kilka ziaren (najlepiej zielony)Pieprz czarny w ziarnach - kilka ziarenGoździki - kilkaWołowina - 4 kgSól - do smakuBoczek wędzony - 200 gPieprz czarny mielony - do smakuBorowiki - 50-100 g suszonychOcet balsamiczny - 3 łyżkiOlej rzepakowy - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy dokładnie składniki marynaty. Zalewamy nią natarte solą mięso i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Po tym czasie wołowinę szpikujemy pociętym w słupki boczkiem, obtoczonym w świeżo mielonym pieprzu. Obsmażamy na bardzo ostrym ogniu, tak by całe mięso było mocno przyrumienione. Wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego (koniecznie przykrywanego), polewamy octem balsamicznym, olejem, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy grzyby i pieczemy 3-4 godziny w temp. 200°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory