Pieczeń rzymska najprostsza
Pieczeń rzymska najprostsza
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Wieprzowina - 60 dagJajka - 4Cebula biała - 2, średnieBułka kajzerka - 1, czerstwaSmalec - 4 łyżkiMąka pszenna - łyżkaNatka pietruszki - 1/4 pęczkaPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuKolendra (natka) - 1/4 pęczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bułkę namocz w wodzie. Gdy rozmięknie, odciśnij. Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce smalcu. Wieprzowinę, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj drobno posiekaną natkę i kolendrę. Wymieszaj z jednym surowym jajkiem i dokładnie wyrób. Pozostałe jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Z masy mięsnej uformuj prostokąt, ułóż na nim jajka, mięso zwiń w rulon. Obtocz go w mące i ułóż w podłużnej brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Podlej resztą stopionego smalcu i piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C (na środkowym poziomie piekarnika). Pokrój w plastry, podawaj na ciepło lub na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory