Pieczeń wieprzowa klasyczna

Magazyn Kuchnia 09.06.2020 14:00
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczeń wieprzowa klasyczna
Pieczeń wieprzowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Włóż do naczynia (najlepiej glinianego lub szklanego), przykryj i odstaw na kilka godzin. Mięso wyjmij i obsmaż z każdej strony na smalcu, włóż do rondla lub brytfanny, dodaj pokrojone cebule, podlej wrzątkiem i duś do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu odwracaj mięso i uzupełniaj wyparowany sos.

2 / 3

Następnie wyjmij mięso i zabezpiecz je przed wystygnięciem, a sos zagęść mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Zagotuj, ponownie włóż mięso pokrojone w plastry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

3 / 3

Możesz podawać z ziemniakami. Rada: Kminek, majeranek, czasem ziele angielskie, są podstawowymi przyprawami do mięs i drobiu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.