Pieczeń wieprzowa klasyczna

Pieczeń wieprzowa
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Tak
Składniki (12porcji)
-
Szynka wieprzowa surowa - 2 kgCebula - 1-2Kminek - do smakuMajeranek suszony - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSmalec - wedle uznaniaMąka pszenna - łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Włóż do naczynia (najlepiej glinianego lub szklanego), przykryj i odstaw na kilka godzin. Mięso wyjmij i obsmaż z każdej strony na smalcu, włóż do rondla lub brytfanny, dodaj pokrojone cebule, podlej wrzątkiem i duś do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu odwracaj mięso i uzupełniaj wyparowany sos.
2 / 3
Następnie wyjmij mięso i zabezpiecz je przed wystygnięciem, a sos zagęść mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Zagotuj, ponownie włóż mięso pokrojone w plastry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
3 / 3
Możesz podawać z ziemniakami. Rada: Kminek, majeranek, czasem ziele angielskie, są podstawowymi przyprawami do mięs i drobiu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory