Składniki (4porcje)
-
Papryka mielona słodka - 2 łyżkiPieprz czarny mielony - 1 łyżeczkaKolendra (ziarna) - 1 łyżeczka nasionGorczyca - 1 łyżeczka nasion białejCynamon - 1 łyżeczka zmielonej koryKardamon - 1 gniazdko zielonegoImbir - 1 cm korzenia startegoZiele angielskie - 2 ziarnaWieprzowina - 2 kgOliwa - 1 łyżkaMasło - 1 łyżkaCebula biała - 2Marchewka - 1Brokuł - 250 g ugotowanych różyczekKoper włoski (fenkuł) - 1 dużyPigwowiec - 1/2 kg owocówCzosnek - 1 ząbekBulion drobiowy - 100 mlGranat - 250 ml sokuPorzeczki czerwone - 2 łyżki konfitury
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie przyprawy mieszamy i rozbijamy w moździerzu. Uzyskaną mieszanką nacieramy wieprzowinę i odstawiamy do lodówki na 12 godz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, obsmażamy mięso ze wszystkich stron, przekładamy na talerz i kroimy w plastry. Warzywa obieramy i myjemy - cebulę i marchew siekamy, a brokuły i fenkuł kroimy w kostkę. Owoce pigwowca dzielimy na ósemki, pozbawiamy pestek i smażymy 10 minut. Dodajemy warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 10-15 minut. Zalewamy bulionem i sokiem z granatów, doprawiamy dżemem i zagotowujemy. Dodajemy plastry mięsa, obtaczamy w sosie i pieczemy 30 minut w temp. 160°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory