Pieczona kura nadziewana cytrynami
Pieczona kura nadziewana cytrynami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (8porcji)
-
Kurczak - 1Cytryna - 3-4Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dobrą, ładną kurę wiejską (nie kurczaka z supermarketu), oskubaną i oczyszczoną, myjemy. Nie trzeba jej nacierać ani ziołami, ani żadnym tłuszczem. Do środka wkładamy kilka sparzonych wcześniej wrzątkiem cytryn ze skórką, pokrojonych w ćwiartki, posypanych rozkruszoną kostką rosołową. Pieczemy kurę w temp. 200°C dwie godziny, co jakiś czas obracając. Kura przepięknie się zarumieni i przejdzie cała aromatem cytryn (można nadzienie później zjeść lub nie, cytryny będą upieczone i z lekką goryczką). Doprawiamy kurę solą i pieprzem. Podajemy z delikatnym purée z ziemniaków.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory