Składniki (4porcje)
-
Gruszki - 4Masło - 3 łyżkiMiód pszczeli - 2 łyżkiKoniak - 1 łyżkaSer pleśniowy - 10-12 dagŚmietana 30 proc. - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy pianę serową. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie szybko miksujemy ze śmietaną, nie dopuszczając do mocnego spienienia, i przecieramy przez gęste sitko. Masę wlewamy do syfonu, nabijamy go powietrzem, wstrząsamy 10-15 razy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Gruszki obieramy i podcinamy od spodu, żeby mogły stać stabilnie. Usuwamy od spodu małym nożykiem gniazda nasienne. Rozpuszczamy masło z miodem. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy masłem z miodem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, co chwilę polewając sosem.
Upieczone gruszki wyjmujemy z piekarnika, a sos gotujemy w rondelku z łyżką alkoholu tak długo, aż powstanie gęsty syrop (potrwa to jakieś 3-4 min). Ciepłe gruszki polewamy sosem i od razu podajemy z pianką z sera pleśniowego
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory