Pieczone gruszki z pianą z sera pleśniowego

Magazyn Kuchnia 09.03.2020 16:42
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczone gruszki z pianą z sera pleśniowego
Pieczone gruszki z pianą z sera pleśniowego
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy pianę serową. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie szybko miksujemy ze śmietaną, nie dopuszczając do mocnego spienienia, i przecieramy przez gęste sitko. Masę wlewamy do syfonu, nabijamy go powietrzem, wstrząsamy 10-15 razy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin.

2 / 3

Gruszki obieramy i podcinamy od spodu, żeby mogły stać stabilnie. Usuwamy od spodu małym nożykiem gniazda nasienne. Rozpuszczamy masło z miodem. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy masłem z miodem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, co chwilę polewając sosem.

3 / 3

Upieczone gruszki wyjmujemy z piekarnika, a sos gotujemy w rondelku z łyżką alkoholu tak długo, aż powstanie gęsty syrop (potrwa to jakieś 3-4 min). Ciepłe gruszki polewamy sosem i od razu podajemy z pianką z sera pleśniowego

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps