Pieczone placki z gotowanych ziemniaków
Ziemniaków zwykle nie chce ci się obierać. Jak już zabierasz się za pozbywanie się skórki, to obierasz tak dużo kartofelków, że nie jesteś w stanie ich zjeść. I co potem? Potem kolejnego dnia z resztek robisz nasze placki. Proste.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 600 gJajka - 1 sztukaMąka pszenna - 3 czubate łyżkiSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
-
Proponowane dodatki:
Łosoś wędzony - wedle uznaniaChorizo - wedle uznaniaFeta - wedle uznaniaMozzarella - wedle uznaniaPomidorki koktajlowe - wedle uznaniaOliwki zielone - wedle uznaniaCebula czerwona - pokrojona w piórka, wedle uznaniaKoperek - wedle uznaniaBazylia - wedle uznaniaSer z niebieską pleśnią (blue cheese, lazur) - wedle uznania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
2 / 2
Podziel ciasto na 6 części i z każdej z nich uformuj w dłoniach placuszek o grubości około 0,5 cm. Połóż placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu placuszków poukładaj ulubione dodatki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż placuszki się zrumienią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory