Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy

Monika Kozłowska/Magazyn Kuchnia 13.01.2021 16:54
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy
Pieczone podudzia z kurczaka zapiekane z koprem włoskim, cebulą z lekką nutą pomarańczy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Myjemy dokładnie koper i cebulę. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Koper włoski pozbawiamy wierzchniej warstwy - jeśli są jakieś brązowe plamki. Przekrój na połowę i usuń trzon. Pokrój cebulę i koper w piórka. Umyj podudzia, osusz, a następnie przypraw -odrobiną papryki, chilli, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj trochę soku z cytryny.

2 / 3

Rozgrzej patelnię z oliwą i czas na podsmażenie naszych podudek. Z każdej strony, aby nabrały lekko przypieczonego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podsmaż na odrobinie oliwy cebulę z koprem - tak aby były lekko szkliste. Dodaj wino, sok z pomarańczy, skórkę, pół łyżeczki tymianku, przypraw jeszcze szczyptą tymianku, pieprzem i solą. 10 minut dusimy i zalewamy podudzia, które są w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy obrany czosnek i plasterki z pomarańczy. Na każdym kawałku mięsa kładziemy odrobinę masła. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste.

3 / 3

Po upieczeniu przelewamy sos, który powstał na patelnię i nastawiamy na średni ogień. Redukujemy około 2-3 minuty i dodajemy 1 łyżeczkę masła, aby sos był lekko kremowy. Możemy podawać z kaszą, ryżem. (Monika prowadzi bloga: monikoza.blogspot.com)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps