Pieczone ziemniaki

Magazyn Kuchnia 07.02.2020 16:15
(2 oceny)
OCEŃ
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę tłuszczu można wylać), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem (pieprzu nie żałujemy!), dokładnie mieszamy. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (45 x 30 cm), pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200-210°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze jakieś 15 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie. Można je jeszcze doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem posypać resztą szałwii.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps