Składniki (6porcji)
-
Boczek - 50 dagZiemniaki - 2.5 kg pokrojonych na połówkiCebula czerwona - 2 pokrojone w grube kostkiSzałwia - listki oberwane z 2 pęczkówMasło - 2 łyżki stopionegoSól morska - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę tłuszczu można wylać), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem (pieprzu nie żałujemy!), dokładnie mieszamy. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (45 x 30 cm), pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200-210°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze jakieś 15 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie. Można je jeszcze doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem posypać resztą szałwii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory