Pieczony bakłażan z ricottą

Olga Badowska / Magazyn Kuchnia 04.10.2020 17:39
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony bakłażan z ricottą
Pieczony bakłażan z ricottą
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Miąższ nacinamy w kratkę (nie za mocno, żeby nie przeciąć skórki!), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wcierając przyprawy w miąższ. Układamy na blasze skórą do dołu. Pieczemy około 40 minut.

2 / 4

Porzeczki, suszony berberys lub rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Następnie cedzimy i odciskamy.

3 / 4

W słoiku łączymy oliwę, sok cytrynowy, sól i zatar. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby powstała emulsja. 

4 / 4

Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i niezwłocznie smarujemy sosem - chodzi o to, by wsiąkł w gorące warzywa. Posypujemy ricottą, natką i namoczonymi owocami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.