Pieczony bakłażan z ricottą
Pieczony bakłażan z ricottą
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 2 dużeOliwa - 4 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPorzeczki czerwone - garść suszonych (może to być też suszony berberys lub drobne rodzynki)
-
Sos:
Oliwa - 3 łyżkiSok cytrynowy - 1-2 łyżkiSól - do smakuZaatar - 2 łyżki
-
Oraz:
Ricotta - 2 łyżkiNatka pietruszki - garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Miąższ nacinamy w kratkę (nie za mocno, żeby nie przeciąć skórki!), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, wcierając przyprawy w miąższ. Układamy na blasze skórą do dołu. Pieczemy około 40 minut.
2 / 4
Porzeczki, suszony berberys lub rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Następnie cedzimy i odciskamy.
3 / 4
W słoiku łączymy oliwę, sok cytrynowy, sól i zatar. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby powstała emulsja.
4 / 4
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i niezwłocznie smarujemy sosem - chodzi o to, by wsiąkł w gorące warzywa. Posypujemy ricottą, natką i namoczonymi owocami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory