Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku

Magazyn Kuchnia/Adam Adamczyk 09.10.2020 14:25
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku
Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Bażanta myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Piersi obkładamy plastrami słoniny, a udka związujemy bawełnianą nicią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25 minut w 225°C. Potem obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy jeszcze 20 minut, co jakiś czas skrapiając tuszkę wytworzonym sosem. Dzielimy bażanta na części.

2 / 5

Robimy kiełbasę: lepsze części surowego mięsa z udek przepuszczamy przez maszynkę z nałożonym sitkiem o dużych otworach, mięso klasy drugiej - przez sitko z małymi otworami. Łączymy oba rodzaje mięsa, dodając odrobinę wywaru lub wody, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Z części masy formujemy kulki, obtaczamy je w panko (lub tartej bułce) i smażymy w głębokim tłuszczu. Resztę masy zawijamy w otrzewną, formując wałek, a następnie w przezroczystą folię do żywności. Parzymy 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Osuszamy, zdejmujemy folię. Kiełbasę podsmażamy na oliwie i maśle.

3 / 5

Robimy purée: czosnek pieczemy w łupinkach przez 20 minut w 160°C. Po lekkim ostudzeniu obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy śmietaną i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Miksujemy w blenderze, dodając masło.


4 / 5

Przygotowujemy warzywa: obieramy je, gotujemy około 5 minut, odcedzamy. Rumienimy na oliwie, solimy i pieprzymy, pod koniec dodajemy masło.

5 / 5

Na talerze nakładamy purée z czosnku, a następnie po udku bażanta, kawałku piersi, kiełbasy (zwykłej i w panierce) oraz po porcji warzyw.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA