Pieczony pstrąg
Pieczony pstrąg
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pstrąg - 4 (po 30 dag) wypatroszone i oskrobaneTymianek świeży - pęczekCytryna - 1, pokrojona w plasterkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smaku
-
Sos
Chrzan - łyżkaŚmietana 22 proc. - 25 dagOrzechy laskowe - garśc grubo posiekanychSok cytrynowy - wedle uznaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Oraz
Rukola - pęczekZiemniaki - 50 dag, nieobrane, umyte i pokrojone w cienkie plasterkiOliwa - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok cytrynowy - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C Ziemniaki ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, upiecz na złoty kolor (15 minut).
2 / 4
Pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórkę w odstępach co 1-2 cm. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plasterki cytryny, piecz 12-15 minut w tej samej temperaturze.
3 / 4
W tym czasie zrób sos: wymieszaj chrzan ze śmietaną i orzechami, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Ryby podawaj z sosem, ziemniakami oraz rukolą skropioną sokiem cytrynowym i oliwą.
4 / 4
Rada: Ryby możesz także zawinąć w folię i upiec na grillu. Do tego podasz ziemniaki z ogniska, a zamiast sosu gotowy twarożek ziołowy lub ogórkowy. Pycha!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory