Pieczony pstrąg

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 09.06.2020 13:46
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony pstrąg
Pieczony pstrąg
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rozgrzej piekarnik do 240 st. C Ziemniaki ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, upiecz na złoty kolor (15 minut).

2 / 4

Pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórkę w odstępach co 1-2 cm. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plasterki cytryny, piecz 12-15 minut w tej samej temperaturze.

3 / 4

W tym czasie zrób sos: wymieszaj chrzan ze śmietaną i orzechami, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Ryby podawaj z sosem, ziemniakami oraz rukolą skropioną sokiem cytrynowym i oliwą.

4 / 4

Rada: Ryby możesz także zawinąć w folię i upiec na grillu. Do tego podasz ziemniaki z ogniska, a zamiast sosu gotowy twarożek ziołowy lub ogórkowy. Pycha!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps