Pieczony schab wieprzowy faszerowany figami
Pieczony schab wieprzowy faszerowany figami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (10porcji)
-
Schab surowy - 1,5 kg, bez kościFigi suszone - 250 gSól - do smakuCynamon - 2 kawałki koryAnyż - 3 gwiazdkiGoździki - 4Chili - 2 małe papryczkiLiść laurowy - 3Ziele angielskie - 3 ziarnaMiód pszczeli - 3/4 szklankiWino czerwone - 3/4 szklanki, wytrawne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), który faszerujemy figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy i obsmażamy w tym schab. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140 st. C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory