Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli
![Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli](https://bi.im-g.pl/im/5/11530/z11530775IDR.jpg)
Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Schab surowy - 1.5 kgRozmaryn suszony - dwie łyżeczkiMusztarda francuska - cztery łyżeczkiSok cytrynowy - z dwóch cytrynCukier - 5 dag najlepiej trzcinowegoMiód pszczeli - 17 dag płynnegoSos sojowy - 15 ml
-
Konfitura
Cebula czerwona - 60-70 dagPorzeczki czarne - szklanka sokuWino czerwone - szklankaSok cytrynowy - z połowy cytrynyCukier - kopiasta łyżkaGałka muszkatołowa - łyżeczkaCynamon - łyżeczkaGoździki - pięćOliwa - dwie łyżeczkiSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy mięso. Mieszamy rozmaryn, musztardę, sok, cukier, miód i sos sojowy. Mięso wkładamy do brytfanki i pieczemy przez ok. 40 min w temp. 200°C. Wyjmujemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze ok. 15 min, aż stanie się brązowe i miękkie. Robimy konfiturę. Cebulę kroimy w talarki i mieszając smażymy na oliwie dwie minuty. Polewamy posłodzonym sokiem porzeczkowym. Czekamy, aż zacznie wrzeć i - jeśli chcemy - dodajemy wino (aby uzyskać swoistą cierpkość). Solimy, wrzucamy gałkę, goździki i cynamon. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 min, mieszając. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia po dalszych 15 min, gdy płyn wyparuje. Mięso podajemy z konfiturą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory