Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli

Magazyn Kuchnia 23.12.2019 15:50
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli
Pieczony schab z konfiturą z czerwonej cebuli
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowujemy mięso. Mieszamy rozmaryn, musztardę, sok, cukier, miód i sos sojowy. Mięso wkładamy do brytfanki i pieczemy przez ok. 40 min w temp. 200°C. Wyjmujemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze ok. 15 min, aż stanie się brązowe i miękkie. Robimy konfiturę. Cebulę kroimy w talarki i mieszając smażymy na oliwie dwie minuty. Polewamy posłodzonym sokiem porzeczkowym. Czekamy, aż zacznie wrzeć i - jeśli chcemy - dodajemy wino (aby uzyskać swoistą cierpkość). Solimy, wrzucamy gałkę, goździki i cynamon. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 min, mieszając. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Zdejmujemy z ognia po dalszych 15 min, gdy płyn wyparuje. Mięso podajemy z konfiturą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps