Pieczony udziec indyka

Magazyn Kuchnia 22.01.2020 15:39
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony udziec indyka
Pieczony udziec indyka
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyte i osuszone mięso przekładamy do miski, zalewamy sosem chilli tak, by dokładnie pokrył mięso, odstawiamy na noc dolodówki. Zamarynowane mięso przekładamy na deskę, układamy płasko, solimy i ciasno zwijamy, poczym spinamy metalowymi szpikulcami. Obkładamy plasterkami boczku tak, by cały udziec był przykryty, owijamy grubą bawełnianą nicią, usuwając szpikulce. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy dopiekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy godzinę, poczym usuwamy folię ipieczemy jeszcze 30 minut, tak, aby boczek się zrumienił. Co jakiś czas polewamy mięso sosem, który zebrał się wnaczyniu. Ostrożnie usuwamy nić, kroimy w plastry, gdy lekko przestygnie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.