Pierniczki - pepparkakor
Pierniczki - pepparkakor
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (14porcji)
-
Melasa - 300 mlCukier - 400 g farynowegoGoździki - 4 łyżki zmielonychImbir - 4 łyżkiCynamon - 4 łyżkiSkórka pomarańczowa - 2 łyżeczkiMasło - 350 g (ma mieć temperaturę pokojową)Śmietana 30 proc. - 300 gMąka pszenna - 1.3-1.5 kgSoda oczyszczona - 1-1.5 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrobić na jednolitą masę. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta. Wymieszać sodę z mąką i połączyć z ciastem. Odstawić ciasto do chłodni, nakrywając je folią plastikową i pozostawić do następnego dnia. Nastawić piekarnik na 225 st. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Ułożyć ciastka na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory