Piernik lekki jak puch
Piernik lekki jak puch
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Czekolada mleczna - 150 gCzekolada gorzka - 450 gMleko 2.0 proc. - litrPrzyprawa korzenna do piernika - opakowanieImbir - 25 g marynowanegoŚliwki suszone - 25 gJogurt naturalny - 100 gLecytyna - 7,5 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka wkładamy połamaną lub startą czekoladę, wsypujemy lecytynę i mieszamy. Zalewamy gorącym mlekiem, mieszając. Ubijamy elektrycznym mikserem, tak aby na powierzchni pojawiła się piana. Czekamy, aż się ustabilizuje, następnie przekładamy delikatnie łyżką do plastikowego pudełka. Powtarzamy tę czynność kilkakrotnie, aż piana piernikowa wypełni całą formę. Wstawiamy do zamrażalnika. Podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekanymi śliwkami i drobno posiekanym imbirem. Alternatywnie można podawać pianę tuż po ubiciu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory