Piernik lekki jak puch

Wojciech Modest Amaro/Magazyn Kuchnia 24.12.2019 11:46
(brak ocen)
OCEŃ
Piernik lekki jak puch
Piernik lekki jak puch
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka wkładamy połamaną lub startą czekoladę, wsypujemy lecytynę i mieszamy. Zalewamy gorącym mlekiem, mieszając. Ubijamy elektrycznym mikserem, tak aby na powierzchni pojawiła się piana. Czekamy, aż się ustabilizuje, następnie przekładamy delikatnie łyżką do plastikowego pudełka. Powtarzamy tę czynność kilkakrotnie, aż piana piernikowa wypełni całą formę. Wstawiamy do zamrażalnika. Podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekanymi śliwkami i drobno posiekanym imbirem. Alternatywnie można podawać pianę tuż po ubiciu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.