Piernik ucierany na szybko
Piernik ucierany - na szybko
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Miód pszczeli - 120 mlBrązowy cukier demerara - dwie łyżkiMąka pszenna - 120 gCynamon - 1/2 łyżeczki mielonegoImbir - 1/2 łyżeczki mielonegoGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki mielonejZiele angielskie - 1/4 łyżeczkiGoździki - 1/4 łyżeczki mielonychProszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczkiOrzechy włoskie - dwie łyżkiSkórka pomarańczowa - jedna łyżka skórek cytrusówJajka - jednoMasło - do wysmarowania formyMąka pszenna - do formySól - szczyptaAnyż - 1/4 łyżeczki zmielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C. W rondelku rozpuszczamy miód i cukier. Przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól i proszek do pieczenia, wymieszane z orzechami i skórką. Powoli miksujemy, dodając jajko roztrzepane z mlekiem. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem. Keksówkę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, wlewamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut. Na skróty: na podaną w przepisie ilość ciasta wystarczą 2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika; zachęcamy jednak do zrobienia własnej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory