Pierogi ruskie tradycyjne

- Można zamrażać? Nie
Składniki (80porcji)
-
Mąka pszenna - 1 kgWoda - 1/2 szklankiSól - szczypta
-
Farsz:
Ziemniaki - 1/2 kgTwaróg tłusty - 1/2 kgJajka - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Mąkę usypujemy na stolnicy w kopczyk, w nim robimy dołek, stopniowo wlewamy do niego wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być sprężyste i nie może kleić się do rąk. Odstawiamy, by chwilę odpoczęło, przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie wysychało.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, cedzimy i ugniatamy tłuczkiem. Gdy ziemniaki wystygną, dodajemy twaróg, jajko, sól i pieprz.
Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i szklanką wycinamy kółka. Na krążki nakładamy odrobinę farszu, nie za dużo, bo pierogi się rozpadną i trudno będzie je kleić. Najpierw tylko sklejamy brzegi ciasta (można zwilżyć je wodą), potem lekko skręcając brzeg i robiąc falbankę. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody na około 2-3 minuty. Podajemy z kwaśną śmietaną albo z podsmażoną cebulą.
Babcia Gienia znajdowała bardzo oryginalne rozwiązania na różne problemy. Wiąże się z tym ciekawa kulinarna anegdota. Wieś Horyszów Polski koło Zamościa. Rok 1940, wujek Tolek, lat 5, znalazł granat. Przyniósł go do domu i dumny pokazał babci. Babcia nie wiedziała, co to jest, ale instynktownie przeczuwała, że to coś wyjątkowego i cennego: ładny kształt, coś tam w środku chrobotało - pomysł na zastosowanie znaleziska pojawił się momentalnie: Zrobię z tego piękną pieprzniczkę!. Próbowała otworzyć granat, potrząsała i stukała - nic. Zrezygnowana więc, rzuciła go pod stół (ten sam na którym robiła pierogi), postanowiła poczekać na dziadka Janka, aż wróci z pola. Dziadek, widocznie znacznie bardziej świadomy w jakich czasach żyje, gdzieś granat zutylizował, podobno wrzucił go do studni. Z pieprzniki nici."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory