Pierogi z dynią i białym serem
Dynia? Pycha! Biały ser? Mniam! Pierogi? O mamo! A co, gdyby połączyć to wszystko w całość? Gwarantujemy, że trudno będzie odejść od stołu.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 300 gWoda - 150 ml mocno ciepłejOliwa - 20 mlDynia - 250 g (odmiany nelson)Twaróg tłusty - 250 gCebula - 1, pokrojona w kostkę i podsmażonaMasło - 100 gSzałwia - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zacznij od ciasta i upieczenia dyni. Mąkę pszenną, wodę i oliwę zagnieć tak, by otrzymać jednolite i gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki, by odpoczęło. Dynie zawiń w folię i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2 / 3
Upieczoną dynię pozbaw skóry i pestek, rozgnieć z twarogiem, dodaj cebulkę, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
3 / 3
Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko. Wytnij okrągłe placuszki na pierogi, nadziewaj dyniowym farszem i sklejaj. Gotowe pierożki gotuj w mocno osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Podawaj polane masłem z kilkoma listkami szałwii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory