Składniki (16porcji)
-
Mąka pszenna - 75 dagJajka - 1Woda - 1.5 szklanki, letniej
-
Oraz:
Wiśnie - 1 kg wydrylowanychŚmietana kremówka 36 proc. - 3 szklanki schłodzonej i lekko ubitejCukier - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Z podanych składników zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Obsyp obficie mąką i włóż do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia, będzie wtedy bardziej elastyczne.
2 / 3
Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkuj. Szklaneczką wytnij krążki ciasta i na każdym ułóż porcję drylowanych wiśni. Pierogi posklejaj, zwilżając wodą brzeg ciasta.
3 / 3
Wrzuć na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory