Składniki (7porcji)
-
Pomarańcze - 4 średniej wielkościMasło - 1/3 kostkiBułka tarta - 2 łyżkiCukier puder - do posypaniaŚmietana 12 proc. - 250 mlSól - do smakuMąka pszenna typ 500 - 250 gJajka - 1 małeWoda - 75 ml letniejSól - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obrane pomarańcze dzielimy na cząstki i czyścimy z włókien i pestek. Z podanych składników zagniatamy ciasto i cienko je rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek kładziemy cząstkę owocu, ciasto naciągamy, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną, garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 min. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy na durszlaku, a potem przekładamy na ciepły półmisek. Podajemy ze zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem pudrem. Do pierogów pasuje też osobno podana gęsta śmietana.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory