Pierogi z soczewicą

Magazyn Kuchnia 07.01.2020 17:11
(brak ocen)
OCEŃ
Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyj soczewicę, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę lub półtorej. Zalej świeżą wodą, ugotuj. Posiekaną cebulę zeszklij na smalcu lub maśle. Przepuść przez maszynkę mięso z soczewicą i cebulą, a gdy masa przestygnie, wbij do niej jajko, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Mąkę zagnieć z jajkiem, solą i taką ilością wody, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe. Rozwałkuj je na cienki placek, szklanką wytnij krążki, na każdym ułóż porcję farszu. Ugotuj w osolonym wrzątku, dobrze osącz. Gotowe pierogi podawaj polane skwarkami z boczku lub słoniny. Jeśli pierogi zostaną na drugi dzień, możesz je odsmażyć na maśle lub słonince.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps