Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (8porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 80 dagJajka - 1Sól - szczypta
-
Farsz
Soczewica czerwona - 30 dagWieprzowina - (pieczeń wieprzowa) 30 dagSmalec - 8 dag (lub masło)Cebula biała - 1Majeranek suszony - łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuJajka - 1Słonina - wytopiona do polania (lub boczek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj soczewicę, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę lub półtorej. Zalej świeżą wodą, ugotuj. Posiekaną cebulę zeszklij na smalcu lub maśle. Przepuść przez maszynkę mięso z soczewicą i cebulą, a gdy masa przestygnie, wbij do niej jajko, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Mąkę zagnieć z jajkiem, solą i taką ilością wody, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe. Rozwałkuj je na cienki placek, szklanką wytnij krążki, na każdym ułóż porcję farszu. Ugotuj w osolonym wrzątku, dobrze osącz. Gotowe pierogi podawaj polane skwarkami z boczku lub słoniny. Jeśli pierogi zostaną na drugi dzień, możesz je odsmażyć na maśle lub słonince.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory