Pierożki dominikańskie

Magazyn Kuchnia 20.11.2020 13:26
(brak ocen)
OCEŃ
Pierożki dominikańskie
Pierożki dominikańskie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy ciasto. Ucieramy w misce żółtka z masłem, dodajemy mąkę, wodę, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2 / 4

Robimy farsz. Mięso mielemy w maszynce (zakładamy sitko o dużych otworach). Dodajemy posiekane: cebulę, czosnek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, sosem Worcestershire oraz octem. Przesmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Wlewamy rozprowadzony w wodzie koncentrat pomidorowy, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Dodajemy kapary, ogórki i rodzynki, zostawiamy na ogniu przez 5 minut. Na koniec wrzucamy posiekane oliwki i jajka. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

3 / 4

Wyjmujemy ciasto z lodówki i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy na cienkie placki. Wykrawamy szklanką krążki i łyżeczką nakładamy na nie farsz. Składamy krążki na pół, zwilżając brzegi wodą, i sklejamy, naciskając widelcem oprószonym mąką. Możemy też zrobić okrągłe pastelitos, wykrawając kieliszkiem mniejsze krążki. Wówczas należy nałożyć farsz pomiędzy dwa krążki i skleić brzegi widelcem.

4 / 4

Gotowe pastelitos smażymy na złoty kolor w głębokim oleju, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pierożki możemy przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem odgrzać w piekarniku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.