Składniki (8porcji)
-
Żółtka - 2Masło - 60 gMąka pszenna typ 500 - 50 dagWoda - 3/4 szklankiSól - 2 łyżeczkiProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiMąka pszenna typ 500 - do obsypania stolnicyOlej rzepakowy - 3/4 l go głębokiego smażeniaWieprzowina - 30 dagWołowina - 30 dagCebula - 1Czosnek - 4 ząbkiNatka pietruszki - 1 łyżka posiekanejSól - 2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - szczyptaOregano świeże - 2 szczyptySos worcestershire - 1 łyżeczkaOcet winny - 2 łyżeczkiOlej sojowy - 3 łyżkiKoncentrat pomidorowy - 2 łyżkiWoda - 3 łyżkiKapary - 1 łyżkaOgórki konserwowe - 1 łyżka posiekanychRodzynki - 2 łyżkiOliwki zielone - 20Jajka - 2 na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto. Ucieramy w misce żółtka z masłem, dodajemy mąkę, wodę, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Robimy farsz. Mięso mielemy w maszynce (zakładamy sitko o dużych otworach). Dodajemy posiekane: cebulę, czosnek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, sosem Worcestershire oraz octem. Przesmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Wlewamy rozprowadzony w wodzie koncentrat pomidorowy, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Dodajemy kapary, ogórki i rodzynki, zostawiamy na ogniu przez 5 minut. Na koniec wrzucamy posiekane oliwki i jajka. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy na cienkie placki. Wykrawamy szklanką krążki i łyżeczką nakładamy na nie farsz. Składamy krążki na pół, zwilżając brzegi wodą, i sklejamy, naciskając widelcem oprószonym mąką. Możemy też zrobić okrągłe pastelitos, wykrawając kieliszkiem mniejsze krążki. Wówczas należy nałożyć farsz pomiędzy dwa krążki i skleić brzegi widelcem.
Gotowe pastelitos smażymy na złoty kolor w głębokim oleju, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pierożki możemy przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem odgrzać w piekarniku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory