Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Herbata czarna - 4 łyżki herbaty lapsang souchongSól - 4 łyżkiCukier - 8 łyżekIndyk - 700 g piersiWino białe - 100 mlWanilia - 1 laskaSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuSok cytrynowy - Z 1/2 owocuMusztarda dijon - 1 łyżeczkaOliwa - 1/2 szklankiGruszki - 3Śliwki suszone - 15 podwędzanychSałata - 6 liści rzymskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dwie łyżki herbaty zalewamy litrem wrzątku i przykrywamy, aby się zaparzyła. Mieszamy z solą, cukrem i studzimy. Mięso dzielimy w poprzek na 3 części i zalewamy marynatą z herbaty. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.
Trociny i resztę herbaty wysypujemy na dno woka. Na kratce woka nad trocinami układamy osączone mięso, przykrywamy i wędzimy na małym ogniu 45 minut. Następnie każdy kawałek mięsa lekko obsmażamy.
W winie zagotowujemy wanilię, wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do wina i odparowujemy, aby pozostała łyżka płynu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. Mieszamy z oliwą, aby powstała emulsja.
Gruszki kroimy w julienne (drobne słupki), a śliwki na połówki. Sałatę szatkujemy, dodajemy śliwki, gruszki i sos, mieszamy. Podajemy z plastrami indyka.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory