Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami

Magazyn Kuchnia/Adam Chrząstowski 15.10.2020 16:05
(brak ocen)
OCEŃ
Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami
Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Dwie łyżki herbaty zalewamy litrem wrzątku i przykrywamy, aby się zaparzyła. Mieszamy z solą, cukrem i studzimy. Mięso dzielimy w poprzek na 3 części i zalewamy marynatą z herbaty. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.

2 / 4

Trociny i resztę herbaty wysypujemy na dno woka. Na kratce woka nad trocinami układamy osączone mięso, przykrywamy i wędzimy na małym ogniu 45 minut. Następnie każdy kawałek mięsa lekko obsmażamy.

3 / 4

W winie zagotowujemy wanilię, wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do wina i odparowujemy, aby pozostała łyżka płynu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. Mieszamy z oliwą, aby powstała emulsja.

4 / 4

Gruszki kroimy w julienne (drobne słupki), a śliwki na połówki. Sałatę szatkujemy, dodajemy śliwki, gruszki i sos, mieszamy. Podajemy z plastrami indyka.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps