Pierś indyka z winogronami
Pierś indyka z winogronami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Indyk - 75 dag piersiWinogrona białe - 15 dagWinogrona różowe - 15 dagWino białe - 1/2 szklanki wytrawnegoBrandy - łyżkaBulion drobiowy - 1/3 szklankiŚmietana 22 proc. - 1/2 szklankiMasło - 2 łyżkiMąka pszenna - 2 łyżkiTymianek suszony - 1/2 łyżeczkiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaOrzeszki pinii - 3 łyżki lekko zrumienionych na suchej patelni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Winogrona myjemy, każdy owoc kroimy na pół i czyścimy z pestek.
2 / 4
Mięso myjemy, osuszamy, kroimyć na plastry, obtaczamy w mące wymieszanej z tymiankiem, solą oraz pieprzem, a następnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Wlewamy wino, bulion i dusimy 10 minut na małym ogniu.
3 / 4
Śmietanę mieszamy z brandy, wlewamy do sosu, przyprawiamy tymiankiem, pieprzem, solą, wkładamy winogrona i mocno podgrzewamy.
4 / 4
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami purée. Posypujemy orzeszkami pinii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory