Pijany tort

Klara Molnar/Magazyn Kuchnia 18.02.2021 16:59
(brak ocen)
OCEŃ
Pijany tort
Pijany tort
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Ubij jajka z cukrem na sztywno. Ostrożnie dodawaj po łyżce mąki, nieustannie przy tym mieszając, aby wyrobić gładkie ciasto biszkoptowe. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką brytfanny o wymiarach 25 x 35 cm, a wysokości co najmniej 5 cm. Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz 30-35 minut w temp. 180 st. C. Przez pierwszy kwadrans nie otwieraj piecyka.

2 / 4

Ostudzony biszkopt wyjmij z blachy i przekrój na połowę. Następnie każdą połówkę przetnij ostrym nożem lub nitką w poprzek tak, aby powstały 4 równe prostokątne płaty.

3 / 4

Orzechy, cukier i łyżeczkę mąki utrzyj w rondlu z połową szklanki wody. Nieustannie mieszając, podgrzewaj 6-8 minut. Zdejmij z ognia, w letniej masie rozprowadź masło, skrapiając wszystko połową rumu, aby uzyskać lekki krem. Resztą rumu nasącz dwa płaty biszkoptu, które wejdą w środek tortu. Wszystkie płaty posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim. Kremu powinno wystarczyć jeszcze na posmarowanie wierzchu oraz boków tortu.

4 / 4

Na wierzchu tortu narysuj faliste linie, udekoruj połówkami orzechów włoskich. Wstaw co najmniej na godzinę do lodówki. Tort może stać nawet tydzień w chłodnym miejscu, a z reguły po kilku dniach jest najsmaczniejszy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA