Pikantna koreańska zupa z ziemniakami

Joanna Pienio/Magazyn Kuchnia 08.12.2020 17:10
(1 ocena)
OCEŃ
Pikantna koreańska zupa z ziemniakami
Pikantna koreańska zupa z ziemniakami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Karkówkę kroimy na spore kawałki, wkładamy do miski z zimną wodą (najlepiej na całą noc) i wyciągamy, gdy mięso puści krew (w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu).

2 / 5

Garnek napełniamy dużą ilością wody, wkładamy karkówkę i gotujemy, a gdy zacznie wrzeć, odcedzamy mięso i zalewamy świeżą wodą, a następnie ponownie zagotowujemy.

3 / 5

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy na półtwardo. Pory kroimy w długie paski, drobno siekamy czosnek i imbir. W miseczce mieszamy starty czosnek, imbir, chilli, wino ryżowe, sól i pieprz.

4 / 5

Do dużego garnka wrzucamy karkówkę i na wpół ugotowane ziemniaki, dolewamy ok. 1,5 litra wywaru z mięsa i gotujemy na dużym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, a połowa wywaru odparuje, wlewamy mieszankę przypraw i przez chwilę gotujemy.

5 / 5

Podajemy z ryżem (w osobnej miseczce).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.