Pikantna koreańska zupa z ziemniakami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Karkówka - 1 kgZiemniaki - 4Por - 2Czosnek - 4 ząbkiImbir - kawałek korzenia (1.5 cm)Sos sojowy - 1 łyżkaChili w proszku - 1 łyżkaSól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczyptaSake - 1/2 łyżki wina ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karkówkę kroimy na spore kawałki, wkładamy do miski z zimną wodą (najlepiej na całą noc) i wyciągamy, gdy mięso puści krew (w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu).
Garnek napełniamy dużą ilością wody, wkładamy karkówkę i gotujemy, a gdy zacznie wrzeć, odcedzamy mięso i zalewamy świeżą wodą, a następnie ponownie zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy na półtwardo. Pory kroimy w długie paski, drobno siekamy czosnek i imbir. W miseczce mieszamy starty czosnek, imbir, chilli, wino ryżowe, sól i pieprz.
Do dużego garnka wrzucamy karkówkę i na wpół ugotowane ziemniaki, dolewamy ok. 1,5 litra wywaru z mięsa i gotujemy na dużym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, a połowa wywaru odparuje, wlewamy mieszankę przypraw i przez chwilę gotujemy.
Podajemy z ryżem (w osobnej miseczce).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory