Składniki (4porcje)
-
Cukinia - 8 w wersji miniPapryka żółta - 1Cebula - 2 białeSól - 1/4 szklankiCukier - 2 i 1/4 szklankiOcet balsamiczny - 2 szklankiGorczyca - 2 łyżeczkiKurkuma w proszku - 1 łyżeczkaZioła - garść świeżych (pasuje tymianek; estragon; rozmaryn; oregano)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukinię płuczemy i przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w krążki. W dużym garnku o grubym dnie mieszamy cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny.
W rondelku mieszamy cukier, ocet, gorczycę, kurkumę i zagotowujemy. Z warzyw odlewamy sok i zalewamy je gorącym octowym wywarem. Odstawiamy na 2 godziny, a po tym czasie zagotowujemy i gotujemy 5 min.
Warzywa wyjmujemy z marynaty i układamy w wysterylizowanych słoikach. Zalewamy gorącą marynatą i dodajemy zioła. Krawędzie słoików wycieramy papierowym ręcznikiem; słoiki zakręcamy. Na dnie dużego garnka kładziemy czystą ściereczkę, stawiamy na niej słoiki, zalewamy wodą (tak aby gotująca się woda nie zalewała nakrętek). Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Pyszna marynata na długie zimowe wieczory.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory