Pizza z białymi szparagami i kozim serem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 300 g (typ 550)Sól - do smakuDrożdże suszone - łyżeczkaOliwa - dwie łyżkiMascarpone - 150 gCytryna - skórka otarta z jednejParmezan - 75 g startegoSzparagi białe - 350 gSer kozi miękki - 150 gPomidory suszone - 25 g osączonych z oliwyRozmaryn świeży - dwie gałązkiOliwki czarne - 12Sól morska - do smakuOliwa - do skropienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy mąkę z łyżeczką soli i drożdżami. Wlewamy 200 ml ciepłej wody oraz oliwę, zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na półtorej godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mascarpone ze skórką cytrynową i parmezanem, solimy do smaku. Obieramy szparagi, odcinając twarde końce. Kroimy szparagi wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Kozi ser kroimy w plasterki, pomidory w kostkę. Obrywamy igiełki rozmarynu. Rozwałkowujemy ciasto do grubości mniej więcej centymetra, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Na cieście rozkładamy masę z mascarpone i parmezanu, na niej kładziemy szparagi i oliwki, lekko solimy. Pieczemy 20 minut w 250 st. C (bez termoobiegu) na dolnej półce piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy na wierzchu pomidory i plastry koziego sera, posypujemy pizzę rozmarynem. Przed podaniem oprószamy solą morską i skrapiamy oliwą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory