Placek drożdżowy ze śliwkami pyszny
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 350 g + do posypaniaDrożdże świeże - 20 g lub 1 opakowanie suszonychCukier - 50 gMleko 2.0 proc. - 125 ml ciepłegoSól - szczyptaMasło - 50 gSkórka z cytryny - z 1 cytrynyJajka - 1Biszkopty - 2-3 łyżki pokruszonychŚliwki - 2 kg węgierekCukier waniliowy - 1 opakowanieCynamon - 1 łyżeczkaŚmietana 22 proc. - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek, wkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną mleka i mąki z brzegów dołka. Jeśli używamy drożdży suszonych, nie trzeba robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką. Przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy rozczyn podrośnie, dodajemy do miski resztę mleka i cukru, szczyptę soli, pokrojone na kawałeczki miękkie masło oraz skórkę z cytryny. Wbijamy jajko, mieszamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie do podwójnej objętości - czyli mniej więcej na godzinę*. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy do wielkości blachy. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej ciasto, posypujemy pokruszonymi biszkoptami**.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach (niezbyt głęboko) po zewnętrznej stronie. Śliwki układamy na cieście ciasno jedna obok drugiej - najlepiej, aby na siebie nachodziły, tworząc coś w rodzaju dachówki. Mieszamy cukier z cukrem waniliowym i cynamonem, połową mieszaniny posypujemy ułożone na cieście owoce.
Pieczemy 35 minut w 200 st. C (bez termoobiegu). Gorące ciasto posypujemy resztą cynamonowo-waniliowego cukru, kroimy i podajemy, gdy tylko przestygnie - najlepiej z porcją gęstej kwaśnej śmietany.
Uwaga:* Miskę z rosnącym ciastem można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C. Dzięki temu ciasto wyrośnie szybciej. ** Surowy placek drożdżowy posypujemy okruchami biszkoptów po to, aby sok, który puszczą śliwki, w niego nie wsiąkał - unikniemy w ten sposób zakalca. Można użyć także zwykłej tartej bułki, ale biszkopty są smaczniejsze.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory