Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 500 gSól - 1/2 łyżeczkiOliwa - 60 mlWoda - 250 ml zimnej
-
Nadzienie:
Dynia - 1.5 kg obranej i oczyszczonej z pestek (miąższ kroimy w kostkę o boku 2 cm)Pieprz czarny mielony - do smakuOliwa - kilka łyżekMasło - 1 łyżkaPor - 2 (tylko biała część, drobno pokrojona)Jajka - 5Parmezan - 120 g startego (może być grana padano)Feta - 200 gGałka muszkatołowa - świeżo startaCynamon - mielonyOrzechy włoskie - 100 g orzechów (uprażonych w piekarniku i grubo pokrojonych)Sól - najlepiej w płatkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: mąkę miksujemy w blenderze z solą, oliwą i wodą. Z powstałego ciasta lepimy kulę, zawijamy w folię, wkładamy na godzinę do lodówki.
Robimy nadzienie: dynię posypujemy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą, wykładamy na blachę wyścieloną pergaminem. Pieczemy do miękkości w 180 st. C, studzimy.
Rozgrzewamy masło na patelni, szklimy na nim pory i odstawiamy. W blenderze miksujemy połowę upieczonej dyni z czterema jajkami, parmezanem oraz połową fety. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu.
Zwiększamy temperaturę piekarnika do 190 st. C. Wykładamy pergaminem okrągłą formę na tartę (o średnicy 30 cm). Rozwałkowujemy kruche ciasto na okrągły placek o średnicy 40-45 cm. Ciastem wylepiamy formę, nakładamy na nie masę dyniowo-serowo-jajeczną. Do masy wkładamy kawałki pieczonej dyni oraz pozostałą, pokrojoną na kawałeczki fetę, posypujemy smażonymi porami i prażonymi orzechami. Zwisające brzegi ciasta zawijamy do środka tak, aby częściowo przykryły dyniowe nadzienie. Roztrzepujemy ostatnie jajko i glazurujemy nim ciasto. Pieczemy 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni, a masa zetnie. Podajemy po ostudzeniu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory