Placek z rabarbarem i kruszonką

- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Rabarbar - 2 kg
-
Ciasto
Mąka pszenna - 50 dagDrożdże świeże - 8 dagCukier - 10 dagMleko 3.2 proc. - szklankaMasło - 8 dagSól - szczyptaJajka - 1
-
Kruszonka
Mąka pszenna - 20 dagCukier - 10 dagCukier waniliowy - 1 opakowanieMasło - 1/2 kostki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże. Posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i zarabiamy przez moment ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Masło topimy w pozostałym mleku, dodajemy pozostały cukier i sól. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy ciasto i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Płuczemy i obieramy rabarbar, kroimy go na 2-cm kawałki.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z oboma cukrami. Schłodzone masło ścieramy na grubej tarce i rozcieramy z mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość dwóch palców na natłuszczonej blasze i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy na nim rabarbar. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200°C przez 45 min.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory