Placek ziemniaczany z kozim serem, suszoną wędliną i karmelizowanymi pomidorkami

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:33
(brak ocen)
OCEŃ
Placek ziemniaczany z kozim serem, suszoną wędliną i karmelizowanymi pomidorkami
Placek ziemniaczany z kozim serem, suszoną wędliną i karmelizowanymi pomidorkami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karmelizowane pomidorki: pomidorki myjemy, kroimy na pół, układamy wnętrzem do góry, posypujemy cukrem. Czosnek siekamy, mieszamy z natką, posypujemy pomidorki. Skrapiamy olejem. Pieczemy 50 minut w 100 st. Olej rozgrzewamy na niewielkiej patelni, wlewamy porcję masy ziemniaczanej na grubość 1 cm. Smażymy 5-7 minut na średnim ogniu (tylko z jednej strony). Delikatnie zsuwamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób robimy pozostałe placki i zsuwamy je na blachę. Posypujemy pokruszonym kozim serem, przykrywamy wędliną i karmelizowanymi pomidorkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10 minut. Posypujemy natką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps