Placki z gotowanych ziemniaków

Magazyn Kuchnia 30.01.2020 11:16
(brak ocen)
OCEŃ
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Dodaj jajka i mąkę (możesz wziąć mniej, chodzi o to, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Zagnieć, uformuj gruby wałek na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój go, ulep owalne placki i od razu wkładaj je na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto, podawaj na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Rada: Dobrym dodatkiem jest sos pomidorowy, najlepiej pikantny. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli przyprawioną kroplą soku cytrynowego. Dobrze smakują także z dipami jogurtowymi lub zimnymi sosami majonezowymi. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps