Placki z gotowanych ziemniaków

- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ziemniaki - 1 kg, ugotowaneMąka pszenna - 2 szklanki + do posypania stolnicyJajka - 2Olej rzepakowy - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Dodaj jajka i mąkę (możesz wziąć mniej, chodzi o to, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Zagnieć, uformuj gruby wałek na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój go, ulep owalne placki i od razu wkładaj je na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto, podawaj na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Rada: Dobrym dodatkiem jest sos pomidorowy, najlepiej pikantny. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli przyprawioną kroplą soku cytrynowego. Dobrze smakują także z dipami jogurtowymi lub zimnymi sosami majonezowymi. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory