Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kasza gryczana - 1/2 szklankiJajka - 1Mąka pszenna - 3 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŚmietana 12 proc. - 100 ml (lub gęsty jogurt grecki)Ogórki konserwowe - 4 (lub kiszone)Łosoś wędzony - 200 gOlej rzepakowy - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy, przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy placki o średnicy 6 cm i smażymy je na oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy ze śmietaną, kawałkiem ogórka oraz plasterkiem łososia.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory