Placki ziemniaczane pieczone z rokpolem, orzechami i olejem szczypiorkowym

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:30
(brak ocen)
OCEŃ
Placki ziemniaczane pieczone z rokpolem, orzechami i olejem szczypiorkowym
Placki ziemniaczane pieczone z rokpolem, orzechami i olejem szczypiorkowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Olej szczypiorkowy: szczypiorek siekamy, wsypujemy do rondelka. Wlewamy olej (powinien zakryć szczypiorek). Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, a gdy delikatnie zabulgocze, zdejmujemy z ognia. Miksujemy i przecedzamy przez tetrową ściereczkę. Ser rokpol kroimy w malutką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z masą ziemniaczaną. Dodajemy ser i orzechy, posypujemy majerankiem, delikatnie i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy niewielkie porcje masy, formując placuszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 15 minut. Odwracamy, dopiekamy jeszcze 10-15 minut. Skrapiamy olejem szczypiorkowym, dekorujemy rokpolem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps