Składniki (6porcji)
-
Ser pleśniowy - np. rokpol, 40 gOrzechy włoskie - 60 gCzosnek - 1 ząbekZiemniaki - masa ziemniaczana według przepisu podstawowegoMajeranek suszony - szczyptaSzczypiorek - pęczekOlej słonecznikowy - 150 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Olej szczypiorkowy: szczypiorek siekamy, wsypujemy do rondelka. Wlewamy olej (powinien zakryć szczypiorek). Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, a gdy delikatnie zabulgocze, zdejmujemy z ognia. Miksujemy i przecedzamy przez tetrową ściereczkę. Ser rokpol kroimy w malutką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z masą ziemniaczaną. Dodajemy ser i orzechy, posypujemy majerankiem, delikatnie i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy niewielkie porcje masy, formując placuszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy 15 minut. Odwracamy, dopiekamy jeszcze 10-15 minut. Skrapiamy olejem szczypiorkowym, dekorujemy rokpolem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory