Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1/2 kgCebula - 1Jajka - 1Mąka pszenna typ 500 - 1-2 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOlej rzepakowy - do smażeniaŁosoś wędzony - plasterkiŚmietana 22 proc. - gęsta i kwaśnaKoperek - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki i cebulę obieramy. I teraz uwaga: ziemniaków i cebuli nie ścieramy, tylko przepuszczamy przez sokowirówkę. Potem wyjmujemy masę cebulowo-ziemniaczaną z pojemnika sokowirówki i przekładamy do miski*. Wyciśnięty z cebuli i ziemniaków sok odstawiamy na kilka minut. W tym czasie oddzieli się skrobia i osiądzie na dnie naczynia. Wówczas odlewamy przezroczysty płyn z góry, a skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej w misce. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną (nie jest to konieczne, ale można), mieszamy, porządnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczamy. Kiedy placki się przyrumienią z jednej strony, odwracamy i dosmażamy z drugiej. Podajemy je z plasterkiem łososia i kleksem śmietany; dekorujemy gałązką koperku. * W tym przepisie postępujemy odwrotnie niż wtedy, gdy robimy sok owocowy - bo nie chodzi nam przecież o wypicie ziemniaczanego soku, tylko o łatwe rozdrobnienie ziemniaków i wykorzystanie otrzymanej z nich pulpy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory