Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

Anna Wrońska//Magazyn Kuchnia 10.06.2021 20:41
(brak ocen)
OCEŃ
Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ziemniaki i cebulę obieramy. I teraz uwaga: ziemniaków i cebuli nie ścieramy, tylko przepuszczamy przez sokowirówkę. Potem wyjmujemy masę cebulowo-ziemniaczaną z pojemnika sokowirówki i przekładamy do miski*. Wyciśnięty z cebuli i ziemniaków sok odstawiamy na kilka minut. W tym czasie oddzieli się skrobia i osiądzie na dnie naczynia. Wówczas odlewamy przezroczysty płyn z góry, a skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej w misce. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną (nie jest to konieczne, ale można), mieszamy, porządnie przyprawiamy solą i pieprzem. 

2 / 2

Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczamy. Kiedy placki się przyrumienią z jednej strony, odwracamy i dosmażamy z drugiej. Podajemy je z plasterkiem łososia i kleksem śmietany; dekorujemy gałązką koperku. * W tym przepisie postępujemy odwrotnie niż wtedy, gdy robimy sok owocowy - bo nie chodzi nam przecież o wypicie ziemniaczanego soku, tylko o łatwe rozdrobnienie ziemniaków i wykorzystanie otrzymanej z nich pulpy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA