Placki ziemniaczano-jabłkowe
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 50 dag obranychCebula - 1 pokrojona na cząstkiSeler korzeniowy - kawałek (3-5 dag) korzeniaJabłka - 1 zielone, nieobrane, pokrojone na ćwiartki, oczyszczone z pestekJajka - 2Dymka - 1 posiekana, razem ze szczypiorkiemMajeranek świeży - 1 łyżka posiekanegoSól - 3/4 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiMąka pszenna - 1/4 szklankiOlej rzepakowy - do smażeniaŚmietana 18 proc. - 25 dag, może być serek homogenizowanyChrzan - 2 łyżki startegoŁosoś wędzony - 25 dag plasterkówSzczypiorek - posiekany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Pokrój ziemniaki w kostkę, rozdrobnij je w malakserze z cebulą, selerem i jabłkiem. Nie miksuj zbyt drobno! Przełóż otrzymaną masę na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciśnij nadmiar płynu.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp mąkę, wymieszaj.
Na patelni porchami rozgrzewaj olej i smaż niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły.
Zrób sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem.
Placki obłóż plasterkami łososia, udekoruj sosem chrzanowym i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu. Pachną majerankiem, smakują jabłkami. Oto ciekawa wariacja na temat plackowej klasyki. Dla smakoszy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory