Placki ziemniaczano-jabłkowe

Magazyn Kuchnia 17.02.2020 16:52
(brak ocen)
OCEŃ
Placki ziemniaczano-jabłkowe
Placki ziemniaczano-jabłkowe
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Pokrój ziemniaki w kostkę, rozdrobnij je w malakserze z cebulą, selerem i jabłkiem. Nie miksuj zbyt drobno! Przełóż otrzymaną masę na sitko wyłożone gazą lub papierowym ręcznikiem, mocno odciśnij nadmiar płynu.

2 / 5

Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, dymkę i majeranek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp mąkę, wymieszaj.

3 / 5

Na patelni porchami rozgrzewaj olej i smaż niezbyt grube placki ziemniaczane (po 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły.

4 / 5

Zrób sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem.

5 / 5

Placki obłóż plasterkami łososia, udekoruj sosem chrzanowym i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu. Pachną majerankiem, smakują jabłkami. Oto ciekawa wariacja na temat plackowej klasyki. Dla smakoszy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.